Videokampányok - Avagy TrueView adatok Analytics-ben

2014. március 27. 12:01 - Deli Norbert - HD

youtube-true-view-ads.pngA videós hirdetések a "YouTube.hu" 2 évvel ezelőtti elindulása óta elérhetőek. Egy új riport segítségével ezen hirdetések eredményeit valamint a honlapra érkező látogatásokat tudjuk nyomon követni.

A videós kampányok eldugott részen találhatóak meg az Adwords felületén, nem is látjuk az adataikat a Minden online kampány fül alatt. A riportoknál nem tudjuk kiválasztani az Analytics adatokat - hiába van összekötve a két fiók -, így nem tudjuk egy felületen látni, hogy az elért felhasználók milyen Analytics számokat eredményeztek. Ezen változtat ez az új videós riport. 

Videokampányok riport

Az Ügyfélszerzés (Acquisition) riportcsoporton belül található Adwords riportok utolsó eleme a Videokampányok (Video Campaigns) riport, ami három fülből áll.  Így akár a videó kampányok, akár a hirdetéstartalmak, de akár videók alapján is láthatjuk az eredményeket. 

Nagyon jó, hogy nem csak az alap YouTube mutatókat (megjelenítés, megtekintés, CPV), hanem a mélyebb elköteleződés számokat is megkapjuk:

trueview riport2.JPG

Így lehetőség van - az adwords illetve analytics fiókok összekötése és az automatikus címkézés használatakor - a Google Analytics rendszerében értékelni a videós hirdetéseket. 

Sajnos az új mutatók még nem használhatóak fel beállításokra, így szegmensekben illetve egyéni jelentésekben nem alkalmazhatóak jelenleg.

 

Videó megtekintés az attribúciós modellezésbe

A TrueView néven futó videós hirdetések legtöbbször márkaépítésre használhatóak, így nem fog feltétlenül "lecsapódni" a hatásukra látogatás a mért honlapon, így nem azonnali konverziós eredményeik alapján szoktuk értékelni őket. Így nagyon hasznos azt látni, hogy a honlap történő kattintást NEM eredményező videóhirdetés megtekintések hatására történt-e valamilyen értékes interakció.

A Többútvonalas csatornák riportban behozott konverzió esetén láthatjuk a videós kampányok hatását más marketing forrásokra, de ha a videók megtekintését akarjuk útvonal elemként látni, akkor a sajnos még mindig csak zárt bétaként elérhető GDN Impression Reporting lehetőséggel tudjuk megjeleníteni.

A lehetőségre ezen a linken tudunk feliratkozni, fontos feltétele a részvételnek, hogy a hagyományos ga.js-es kód doubleclick-es verzióját használjuk, ami szükséges egyébként a demográfia/érdeklődés valamint az analytics alapú remarketing-hez is.

Az új videokampányok riport nagyon hiányzott az Analytics felületéről, ezzel teljessé vált a videós hirdetések analizálási lehetősége. Már csak a YouTube csatorna adatok valamilyen formájú átvételére várunk türelmesen.

Bízunk benne, hogy hasznosnak találtátok cikkünket és szívesen vesszük ha megosztjátok a közösségi gombok segítségével. Ha pedig kérdés/észrevétel merül fel, akkor hagyjatok kommentet.

Sikeres analizálást!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://webanalitika.blog.hu/api/trackback/id/tr655880823

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása