Analitika kvíz

2012. december 03. 16:10 - Deli Norbert - HD

Az emberek nagyobbik része szereti a kvíz játékokat, amikor egy témában képet kapnak tudásukról, hiányosságaikról.

Évek óta foglalkozom webanalitikával és még mindig meglep, hogy a felhasználói mennyire nincsenek tisztában azzal, hogy mégis milyen mélységben használják ki az Analytics eszközt és hogy mik a rendszer nyújtotta lehetőségek; számukra fontos üzleti adatokat ki tudnak-e nyerni; mit kell kezdeni a kinyert információkkal.  

Több előadáson megmutattam már a következő példát, ami jól példázza, hogy a "felületes" webanalitikai információk alapján történő üzleti döntések mennyire hibásak lehetnek.

A példában 2 marketing eszközt látunk, a ráfordított költségeket és a kapott eredményeket összevetve, egy vásárlás központú honlap (vagyis webáruház) oldalnál.

analitika tabla.PNG

A tapasztalataink alapján a legtöbb felhasználó megelégszik azzal, hogy méri a vásárlás tényét, esetleg még az e-kereskedelmi adatokat (kosárérték, vásárolt termék, stb.). A zöld vonal feletti sorok ezen információkat tartalmazzák, a felhasználó ebből azt vonja le, hogy a jobboldali marketing csatorna a jobban teljesítő, inkább azt használja a továbbiakban.

Ha felismerjük, hogy ennél részletesebb mérések is vannak, akkor beállítva őket a zöld vonal alatti adatsorokat is megkapjuk. A felhasználó döntése - a több/mélyebb adat miatt - ilyenkor már más, sokkal inkább helyes, mint ha a kevesebb/felületes adat alapján hozta volna.

Ahogy mondani szokták a "betegséget előbb fel kell ismerni, mielőtt gyógyítani lehetne". Vagyis fel kell ismernünk, hogy mik a tényleges lehetőségek és hogy azokból mi miket használunk és miket nem (pedig üzletileg érdemes lenne).

Hogy mindenki felmérhesse a webanalitika elméleti lehetőségeire/használatára vonatkozó jelenlegi tudását és képet kapjon a lehetőségekről, vegye végig a következő kvíz táblát.

(A tábla teljes méretben megnézhető a képre kattintva.)

Webanalatikai kviz-blog.png

Szívesen veszünk minden visszajelzést (elért pontok, vélemény) a kommentek között, szeretnénk legalább 3 havonta - frissítve az új lehetőségekkel - megjeleníteni az analitika kvízt.

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://webanalitika.blog.hu/api/trackback/id/tr74507783

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gr3nTs 2012.12.12. 11:05:21

Megnyitnám a fotót, de elolvasni nem bírom, egy kissé szétesik a betűméret. Valami más megoldás, az egész olvashatóságáért.

Deli Norbert - HD 2012.12.12. 11:34:10

Lecseréltük a képet egy nagyobb méretűre, a cikkben lévő képre kattintva már az jön be.
Sajnos nem vektorgrafikusan csináltuk meg, így sokkal jobb minőség nem hozható ki belőle.
Majd a következőnél erre már jobban figyelünk.
süti beállítások módosítása