Fontos újdonságok - Google Analytics Summit 2013

2013. október 02. 11:53 - Deli Norbert - HD

GA-Summit.png

A Google Analytics Summit a legfontosabb Google rendezvénnyé vált az elmúlt években, ahol - korábban csak a jelenlévőknek, az elmúlt 1-2 évben már egyből a nagyközönségnek is - bejelentik a rendszer újdonságait.

A tavalyi rendezvényről mi is írtunk egy bejegyzést, akkor 7 újdonságok mutattak be, olyanokat mint az Universal Analytics, az Attribúciós Modellező Eszköz vagy a marketing költség adatok visszatáplálása.

Tegnap és ma tartják a GA Summit 2013-as rendezvényt, de az újdonságok bejelentése már tegnap este megtörtént. Ismét jelentős módosítások jönnek, 14-et jelentettek be, ezek közül a legfontosabbakat részletezzük:

1. ABC riportok megjelenése

Ez nem egy teljesen új riport, inkább a meglévők rendszerezése egyetlen riportként. Így a Látogatók megszerzéséhez (Acquisition) kapcsolódó adatok, mint a Látogatás szám, Új látogatók vagy a Visszafordulási arány; a behozott látogatók Viselkedését (Behavior) jellemző mutatók, mint az Oldal/látogatás vagy az Oldalon töltött idő; valamint a Konverziós cselekvések (Conversion) mutatói lesznek láthatóak egymás mellett. 

Íme egy kép, hogy milyen adatok és milyen formában ad majd vissza az új riport:

summit kep 1.png2. Demográfiai riportok bővítése

Demográfiai riportok eddig is voltak a rendszerben, de ezek közül csak a látogató helye volt az, amit tényleg lehetett elemzésekhez használni. Hamarosan már életkor, nem illetve érdeklődési kör alapján fogunk adatokat látni a látogatóinkról (legalábbis egy részükről). Ezen adatok a DoubleClick rendszeréből származnak, elemzésük után fel tudjuk használni őket mondjuk a Google Display hálózatában vagy a Facebook-on futó hirdetéseink célzásához.

3. Google Play adatok integrációja

Arról már korábban mi is írtunk, hogy hogyan működik és milyen adatokat tartalmaz a Google Analytics mobil applikációk mérésre vonatkozó riportfelület, ami tavaly jelent meg. A Google Play alkalmazás "áruház" az Android alkalmazások legfontosabb megosztó felülete, itt lényegében minden alkalmazásnak vagy egy külön al-oldala. Ezzel az al-oldallal tudja mostantól minden mobil applikációs mérést végző összekötni a Google Analytics rendszerét, így olyan adatokat tudhat meg, mint a letöltések száma vagy hogy hogyan jutottak el a Google Play Oldalunkra. 

4. Google Tag Manager - automatikus esemény mérés

Nagy hátránya volt a Google Tag Manager-nek Analytics szempontból, hogy az események (events) mérése nem volt automatizálható, hanem minden egyes kattintás/egérmozgás/görgetés/űrlap kitöltés esetén külön Javascript kódot kellett megadni. Ez most változni fog, így nekünk csak ki kell választanunk hogy milyen eseményt akarunk mérni.

5. Universal Analytics migrálási felület

Egyik gátja volt a ga.js alapú mérésről az Universal Analytics alapú mérésre történő váltásnak, hogy nem tudtuk továbbvinni a fiók adatait, így új fiókban kellett elindítani a mérést. Ennek a gátnak a feloldásán már a tavalyi bejelentés óta dolgoznak és most jutottak el odáig, hogy hamarosan mindenkinél megjelenik egy felület az Adminisztrálás részben, ami segít a migrálásba. Akkor már tényleg érdemes lesz átállni az új mérési rendszerre, hiszen jóval többet nyújt.

6. Bővített remarketing

Aki még nem használja, de hirdet Google Adwords-ben, annak javasoljuk a minél előbbi átállást, erről mi is írtunk. Ez nem egy újdonság, de annyiban bővülni fog, hogy lehetőség lesz demográfiai adatok alapján listákat képezni. Így például csoportosíthatóak azon látogatók, akik 18-25 év közötti férfiak, de nem látták a nekik szóló akciós oldalunkat és nem is vásároltak az elmúlt 30 napban.

7. Analytics Academy - online kurzosok elindulása

Ahogy a mostani bejelentések is mutatják illetve a tény, hogy 2013-ban már eddig is 70-nél több módosítást vezettek be a rendszerbe, a Google Analytics használata naprakész tudást igényel. 

Eddig is volt egy tudás felület az eszközhöz a Súgón kívül, az Analytics IQ vizsgára felkészítő felület sajnos az idők során "lebutult" online videó megtekintésig. Az itt lévő videókkal a rendszert már ismerők tudták mélyíteni tudásukat, de a legtöbb felhasználónak sajnos túl száraz volt ez az anyag. 

Az október közepén induló Google Analytics Academy az ígéretek szerint sokkal közérthetőbb és a mit-miért-hogyan kérdésekre jobban választ adó formában fog szöveges és videós oktató anyagokat tartalmazni.

Akit érdekel a lehetőség, ezen a címen tud regisztrálni

8. Szöveges és videós segítség az Analytics felületén

Sok oktatást tartottunk a múltban és mostanában is, ahol visszatérő kérdés a folyamatosan változó felület egyes elemeinek haszna, "jók-jók ezek a számok, de milyen következtetéseket vonjunk le ebből". Ezen kérdéseket ismerik a Google-nél is, így mostantól minden egyes riportcsoportnál külön segítő szövegeket illetve videókat kapunk az egyes riportok működéséről. A felületen a jobb szélen keressük a kis "diploma sapka" ikont, amelyet lekattintva ilyen oktató anyagokat kapunk:

summit kep 3.JPG
Ezek voltak a legfontosabb bejelentett változtatások, de volt még további 6 kisebb, amit csak felsorolás szerűen említünk:
9. Külön API lehetőséget kap a felhasználó és fiók hozzáférések menedzselése.

10. Nem is közvetlenül a Google Analytics-hez kötődik, de az itteni cross-device mérésen alapul a Google Adwords-ben bevezetett összes becsült konverzió mutatók.

11. Az alap Google Analytics API kibővítésre kerül és Enterprise API néven külön is megjelenik, ezzel még komplexebb feladatok gyors végrehajtása valósulhat meg. 

12. Összekötésre kerül a Google Analytics Premium és a Google BigQuery, így nagyszámú nyers adatok feldolgozása válik lehetségessé. 

13. A Google Tag Manager külön támogatást is kap a Google Analytics Premium ügyfeleknél.

14. Integrálásra kerül a DoubleClick Campaign Manager.

A fontos újdonságokról a megjelenésük esetén külön is írni fogunk!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://webanalitika.blog.hu/api/trackback/id/tr175546494

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása