Analitika HírNAP - 2014.04.16.

2014. április 16. 10:46 - Bay Áron

maxresdefault.jpgAz utóbbi időben rengeteg webanalitikát érintő újdonság látott napvilágot, de a legfontosabb a Universal béta állapotból való kilépése, amiről mi is beszámoltunk.

Természetesen nem csak ez történt a szakmában az elmúlt hetekben, ezért összegyűjtöttük nektek a véleményünk szerint legfontosabb híreket, újdonságokat, új funkciókat.

1. A legutóbbi bejegyzésünk a Universal migrálásának folyamatát mutatja be, amit lefordítottunk nektek. Az eredeti infografikát készítő e-nor.com készített egy átfogó cikket, amiben részletesen bemutatják mit kell tudni a migrálásról illetve a bejegyzés végén letölthető ingyenesen egy rendkívül hasznos ebook is, ami az implementáláson és riportoláson túl nagyon sok hasznos tippet és információt tartalmaz!

http://www.e-nor.com/blog/universal-analytics/7-tips-you-need-to-know-about-google-analytics-universal

2. Továbbra is a Universal-nál maradva, Yehoshua Coren írt egy összefoglalót az új rendszerben használható UserID beállításáról és ennek előnyeiről. Ha esetleg nem tudnád, hogy ez mire jó, akkor nagyon röviden: ennek a beállításával az látogatóidat eszközökön keresztül tudod (természetesen anonim módon!) követni. Ez 2 szempontból is nagyon fontos, jelenleg az Analytics egyedi látogató mérése csak annyira pontos, amennyire a cookie alapú mérés lehet. Tehát ha én otthon és az irodában is két böngészőt használok, pl. Chrome-ot és Firefox-ot és mindegyikben megnyitom ugyanazt hírportált, akkor gyakorlatilag 4 különböző egyedi látogatót fog azonosítani a rendszer. Ha ezt még megteszem az okostelefonomról vagy a táblagépemről is, akkor tovább nő az érték. A UserID ezt a problémakört oldja meg részben, hiszen az azonosítást (pl. regisztrált belépés) követően a felhasználó adatai kapcsolódnak a saját ID-jához így pontosan láthatjuk a viselkedését és nem utolsó sorban az eszközökön átívelő konverziós útvonalát is!

http://www.analytics-ninja.com/blog/2014/04/googles-universal-analytics-out-of-beta.html

3. Ugyanezt a kérdéskört boncolgatja Daniel Waisberg átfogó cikke az elérhető riportok bemutatásával és további tippekkel, gondolatébresztő olvasmány.

http://online-behavior.com/analytics/cross-device

4. A Remarketinglisták egy régóta elérhető funkció, bár korábban is szükséges volt hozzá a kód módosítása illetve Universal alatt csak most vált elérhetővé. Akik használják az AdWordsben elérhetőt és az Analytics típusút is, azok tudják, hogy az utóbbi mennyivel több lehetőséget kínál a hirdetők számára. Ez a szabadság ugyanakkor átláthatatlanul bonyolulttá is teheti a listáinkat, ezért vezették be a Smart List megoldást, ami automatikusan a saját adatainkból állítja elő a remarketing listákat. A működés alapját többek között azok a weboldalak biztosítják, amelyek engedélyezték az anonim adatok megosztását, ezekből építi fel a rendszer a tipikus látogatói karakterisztikát. Amennyiben használjuk az e-kereskedelmet és elegendő forgalom (napi min. 10 000 oldalmegtekintés) illetve tranzakció (havi min. 500) szerepel a fiókunkban, akkor a lista automatikusan létrejön, így nekünk már a listák kezelésével sem kell foglalkoznunk, az üzleti célok elérésére fókuszálhatunk!

http://analytics.blogspot.hu/2014/04/smarter-remarketing-with-google.html

5. Az AdWords és Analytics fiókok összekapcsolása egy ideje már lényegesen könnyebbé vált, azonban mostantól már tömegesen is el tudjuk végezni ezt a beállítást nem csak egyenként. Az új varázsló abban is segítséget nyújt, hogy a még nem összekapcsolt fiókokat is megtaláljuk. Az új funkció ezentúl már nem fiók szinten, hanem tulajdon szinten lesz elérhető, ami azért lényeges, mert ennek köszönhetően már nem szükséges Adminisztrátor jogot adunk valakinek a teljes fiókhoz azért, hogy össze tudja kapcsolni a két fiókot, elegendő lesz a tulajdon szintű Szerkesztő jogosultság.

http://analytics.blogspot.hu/2014/04/analytics-adwords-bulk-account-linking.html

+1 Egy elgondolkodtató videó arról, hogy merre is halad a digitális analitika.

 

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://webanalitika.blog.hu/api/trackback/id/tr436040533

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.