9 fontos változás a Google Analytics felületén

2013. január 16. 13:31 - Bay Áron


A Google folyamatosan gyűjti a felhasználók visszajelzéseit az egyes termékeire vonatkozóan, legyen az a felületet érintő ötlet vagy valamilyen hiánypótló funkció. Nincs ez másképpen az Analytics termékkel kapcsolatban sem, ráadásul ez egy olyan eszköz, ami felhasználók és vállalkozások milliói használnak nap mint nap a weboldaluk teljesítményének értékelésére.

Az idei évet is egy jelentős felület áralakítással és "ráncfelvarrással" kezdik. Az alábbiakban összefoglalom a Dan Barker blogján megjelent bejegyzés alapján a 9 legfontosabb változást:

1. Felső navigációs menü

Korábban felső menüben szerepelt egy Főoldal menüpont is, ezt most összevonták a Szabványos jelentések menüvel így egy Jelentéskészítés nevű menüpont jött létre, ami magában foglalja a korábbi Főoldalon szereplő jelentéseket is pl. az Irányítópultokat és a Gyorsparancsokat:


Felso_menusor.PNG

A legfontosabb változások a fent említetteken túl:

- Megjelent egy új Főoldal gomb a felület bal szélén, aminek egészen más funkciója van, mint a korábbi Főoldalnak, ezzel jutunk vissza azoknak az oldalaknak a listájához, amelyekhez van hozzáférésünk.

- A fióklista a Főoldal és a Szabványos jelentések összeolvadásának köszönhetően sokkal szélesebb lett, ami első ránézésre nem tűnhet annyira fontosnak, de ha sok fiókot és profilt kezelünk, akkor hamar rá fogunk jönni a hasznosságára.

- Az Egyéni jelentések menüpont is átnevezésre került, most már Testreszabás néven jelenik meg a menüsávban. Az eddigi tapasztalataink alapján a tartalom változatlan csak a menüpont nevét módosították.


2. Menüsor az oldal tetejéhez rögzítve

Kisebb, de nagyon hasznosnak tűnő változtatás, hogy az oldalon lejjebb görgetve is felül marad, tehát nem kell vissza scrolloznunk az oldal tetejére a menüpontok eléréséhez:


Felso_menu_rogzitve.PNG

Amit Dan is és mi is hiányolunk az a Dátumtartomány beállításának a lehetősége, de talán később ez is beépítésre kerül majd.

3. Új "Legutóbbi profilok" legördülő menü

Ahogy korábban említettem, a fiókok menüpont szélesebb lett és azon belül is megjelent egy legutóbbi profilok menüpont:

Legutobbi_profilok.PNG

Akinek csak egy fiókja és azon belül is egy profilja van, annak értelemszerűen kevésbé lesz hasznos ez a funkció, de aki több tucat oldalt és profilt figyel napi szinten (többek között mi is), azok számára nagyban megkönnyíti a munkát és a navigációt a fiókok és profilok között.

4. A baloldali menü változásai

Korábban a külön szerepeltek a Főoldal menüpont alatt a Valós idejű riportok, az Irányítópultok, a Gyorsparancsok és a Forgalomfigyelő is, ezt most az alábbi formában vonták össze, illetve a Valós idejű riportok bekerültek a normál jelentések közé:

Bal_oldali_menu.PNG

A legfontosabb változások a menüben a fent említetteken kívül:

1. Két részre bontották a struktúrát: Saját tartalmak és Normál jelentések.

2. A Hirdetés menü kikerült a struktúra legfelső szintjéből és átkerült a Forgalmi források alá.

3. Az átalakítás hatására minden jelentés elérhető egy felületen belül, akár az egyéni jelentések is, amennyiben elhelyezünk egy linket hozzájuk a Gyorsparancsok menüpontban.

4. Hátrányként említhető, hogy az átalakítás hatására nagyon hosszúvá válik a bal oldali menü, ha egyszerre sok pontot kibontunk.

5. Új Irányítópult felület és Speciális szegmensek

Az egyik legfontosabb változás, hogy az irányítópultok felülete teljesen átalakult, a fehér négyzetek most már egy szürke háttér előtt jelennek meg, így sokkal átláthatóbbá vált a felület:

Iranyitopult_uj_felulet.PNG

Egy nagyon fontos újdonság, hogy most már ezen a felületen is elérhetőek a speciális szegmensek. Korábban az egész irányítópultot át kellett szerkeszteni, ha mondjuk az Androidos mobilokról érkező felhasználókat akartuk vizsgálni, mostantól ezt sokkal egyszerűbben megtehetjük a megfelelő szegmens bekapcsolásával.

6. Új irányítópult elrendezések

Az irányítópultok elrendezésének lehetőségei is megváltoztak, több különböző áll mostantól a rendelkezésünkre:

Iranyitopult_elrendezes.PNG

Így néz ki például egy 70%-30%-os elrendezés:

Iranyitopult_elrendezes2.PNG

7. Két új Irányítópult modul típus

Az irányítópultok - ahogy korábban is - továbbra is modulokból épülnek fel és egy pulton maximum 12 modul lehet egyszerre. Korábban 4 típus volt elérhető (Mutató, Torta, Idősor és Táblázat) most ezeket egészítették ki két új modullal, ami a Geomap illetve az Oszlop:

Iranyitopult_uj_modulok.PNG

8. Több kisebb fejlesztés a felületen

Több apróságot is módosítottak a felületen belül, például változott a többútvonalas csatornák egyes riportjainak a megjelenése:

Tobbutvonalas_riport_felulet.PNG

Változott a dátumtartományok összehasonlításánál a a korábbi időszak kijelölőszíne, ami korábban zöld volt, most narancssárgára cserélték:

Datumtartomany_osszehasonlitas.PNG

9. Sokkal gyorsabb

A felületet használva azt tapasztaltuk, hogy érezhetően gyorsabb lett. Gyorsabban töltenek be a jelentések, a nagyobb időtartamra vonatkozó adatok is kevésbé akasztják meg a rendszert (megfelelő sávszélesség mellett).

Összegzés

Bár jelentős számú változás történt, úgy gondoljuk, hogy azoknak a felhasználóknak, akik gyakrabban használták eddig is a felületet, nem fog jelentős gondot okozni az átállást.

Azt javasoljuk mindenkinek, hogy szánjon rá 30-45 percet, annyi idő alatt szinte minden újdonságot fel lehet fedezni és ha bármilyen kérdés merülne fel, akkor kérdezzetek bátran kommentben!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://webanalitika.blog.hu/api/trackback/id/tr295021179

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.