Flash tartalmak mérése eseménykövetéssel

2012. augusztus 01. 13:29 - Bay Áron

Korábban arról ejtettünk már szót, hogy bizonyos cselekvéseket, avagy miko-konverziókat, amiket célméréssel illetve más módokon nem tudunk mérni azokhoz kiválóan használható az Analytics Események funkciója.

A videós tartalmak már régóta népszerűek a felhasználók körében és amióta március elsején elindult a magyar YouTube, azóta még nagyobb figyelem övezi ezeket az üzleti szférában is.

Jelen bejegyzésben elsősorban a sztenderd flash videók és animációk követésére fogunk kitérni, de később a beágyazott YouTube videók mérését is bemutatjuk.

A technikai részletekbe nagyon mélyen nem megyünk bele, inkább a mérések logikai felépítését és metódusait nézzük meg.

Ami a Flash eseményének mérési technikáját meghatározza:

A szoftver amit a Flash FLA file legenerálására használunk, pontosabban az ActionScript verziója, amit használunk

A preferált Flash fejlesztés típusa


Javasoljuk, hogy minden esetben a legújabb ActionScript 3-at használjuk a megbízható eredmények érdekében, az Analytics is ezt a verziót ajánlja.

Az ActionScript 3 használata

A következő példához azt feltételezzük, hogy a weboldalon az alap mérőkódot használjuk, az oldalak HTML formátumban vannak elkészítve és a mérni kívánt videó egy beágyazott Flash SWF egy lejátszás gombbal.

flash_video.png

Szeretnénk mérni a Lejátszás gombra való kattintást eseményként, aminek a Video kategóriát, a Lejátszás műveletet és az Indulo keszlet címkét szeretnénk hozzáadni.

Ehhez az alábbi 3 lépést kell követnünk:

1. Hozzá kell adnunk egy egyszeri külső hívást a FLA fájlunkra vonatkozóan

import flash.external.ExternalInterface

2. Módosítanunk kell a gomb vagy a hivatkozás kódját és hozzá kell adnunk egy speciális kódsort, ami átadja az Analytics számára a meghatározott kategóriát, műveletet és címkét.

_gaq.push(['_trackEvent', 'Video', 'Lejatszas', 'Indulo keszlet']);

3. Módosítanunk kell a HTML forráskódot, ahová az SWF fájlt beágyaztuk.

Ezt a metódust követve a további cselekvéseket ugyanígy tudjuk mérni, pl. a Szüneteltetés vagy Leállítás. A különböző videók méréséhez a címke nevét tudjuk módosítani, később pedig ezek alapján vizsgálhatjuk, hogy melyik videót hány alkalommal indítottak el, szüneteltettek, stb.

Természetesen nem csak a videós tartalmakat tudjuk ezzel a módszerrel mérni, hanem más flash tartalmakat is illetve vannak egyéb speciális beállítási lehetőségek is, ezeket ebben a bejegyzésben nem fogjuk vizsgálni.

Amit fontos szem előtt tartanunk, hogy a videós tartalmak egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek hazánkban is legyen szó akár egy termék dobozának felbontását és annak tartalmát bemutató videóról (unboxing) akár különböző beállítások elvégzését számítógépen vagy okostelefonon prezentáló videóról.  Előfordulhat, hogy elsőre bonyolultnak tűnik egy-egy ilyen beállítás azonban rendkívül sok információhoz juthatunk általuk, amik nagy mértékben segíthetik a munkánkat.

További információk:

Developer információk a Flash mérésről: https://developers.google.com/analytics/devguides/collection/other/flashTrackingIntro?hl=hu

Az Eseménykövetés anatómiája: https://developers.google.com/analytics/devguides/collection/gajs/eventTrackerGuide#Anatomy

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://webanalitika.blog.hu/api/trackback/id/tr84686498

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.