Jó a weboldalam betöltési ideje?

2012. május 14. 16:28 - Bay Áron

Webhelysebesség riport bemutatása

Az internet egyik legnagyobb előnye, hogy a megfelelő eszközökkel (szinte) minden mérhető, elemezhető és ez alapján módosítható, tesztelhető. A legnagyobb kérdés, ha már használjuk valamelyik eszközt és vannak eredményeink, hogy jók-e a számaink.

Napjainkban az egyik legfontosabb kérdéssé vált hogy milyen hamar tölt be egy weboldal. Korábbi elemzések alapján 7-8 másodperc állt rendelkezésünkre hogy meggyőzzünk egy weboldalra eljutó látogatót, érdemes tovább nézelődnie nálunk.

Az oldal betöltési ideje korábban is fontos szerepet játszott a weboldalak keresőoptimalizálásában és az AdWords hirdetések minősítésében is, mára pedig tovább nőtt a jelentősége ennek a faktornak.

A gyorsabb oldalbetöltés jobb felhasználói élményt nyújt, ezáltal a látogatóink is elégedettebbek lesznek és a konverziós eredményeink is javulnak a legutóbbi kutatások alapján (erről később részletesen is írunk majd).

Az optimalizálás első lépése az, hogy pontos mérési adatokkal rendelkezzünk a weboldal teljesítményét illetően. Nem elég, ha az értékeket összességében vizsgáljuk, fontos azt is látni, hogy milyen eltéréseket mutatnak az egyes oldalak, eszközök.

Néhány hónappal ezelőtt még egyedi mérőkód beállítására volt szükség, hogy ezeket az adatokat a Google Analytics rendszeréből kinyerjük, mára azonban már alapértelmezetten elérhetőek ezek az eredmények a Webhelysebesség riporton keresztül. Ez a jelentést az Analytics fiókunkba belépve a Szabványos jelentések alatt a Tartalom menüből érjük el:

Ha feltesszük a kérdést: "elég gyors a honlapom"? nem olyan könnyű azonnal válaszolni rá. Nem mindegy hogy milyen típusú honlapról van szó, sok múlik azon hogy milyen mennyiségű és minőségű tartalom található meg rajta illetve az is sokat nyom a latba, hogy a felhasználóink milyen tevékenységeket végeznek a honlapon. Ahhoz, hogy legyen összehasonlítási alapunk vizsgáljuk meg a Google Analytics által publikált adatokat (ezeket azoknak a felhasználóknak az adatai alapján állították össze, akik engedélyezték ezt a fiókjukban):

 

 

 

A diagramok alapján elmondható, hogy a mobilról netezők száma folyamatosan nő, azonban a mobilos felhasználói élmény 1,5x lassabb, mint amit az asztali gépek esetében tapasztaltunk. Ez nagyon jelentős különbség, még akkor is ha külföldön már az a tendencia, hogy a weboldal tulajdonosok egyre nagyobb figyelmet fordítanak a mobilról érkező felhasználókra és ennek megfelelően próbálják optimalizálni a honlapjuk teljesítményét.

A következő grafikonon az egyes országok mérési eredményeit tekinthetjük át:

 

Végezetül vessünk egy pillantást arra, hogyan teljesítenek az egyes szektorok átlagosan:

Ezek alapján hogy teljesít a weboldalad?

Forrás: http://analytics.blogspot.com/2012/04/global-site-speed-overview-how-fast-are.html

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://webanalitika.blog.hu/api/trackback/id/tr224464317

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.