Összehasonlítás riportok - Újdonság

2014. szeptember 18. 13:21 - Deli Norbert - HD

Múlt héten jelentette be a GoG_A-Benchmarking-Graphic-iStock_000014477887.jpgogle, hogy - a v4-es felületen még szereplő, de azóta kikerült - ismét szerepelni fog egy benchmark/összehasonlító riport az Analytics-ben.

Minden marketingesben jogosan felmerülő kérdés, hogy az ő - alap- és konverziós - számai most jók-átlagosak-rosszak a piaci átlaghoz illetve a hasonló weboldalakhoz képest.

A riportok ebben segítenek, megadják azt a viszonyítási alapot, amivel már tudjuk értékelni az alap mutatóinkat. A konverziós mutatók viszont továbbra sem összevethetőek.

 1. Milyen szempontok alapján vethetem össze a számaimat?

A riportokban a mutatók közül csak a 3 db Akvizíciós (munkamenet, új munkamenet %-os aránya, új felhasználók) illetve a 3 db Viselkedés (oldal/munkamenet, munkamenet átlagos hossz, visszafordulási arány) mutató kerül összehasonlításra. Vagyis azt, hogy az én webshopom e-kereskedelmi aránya hogyan viszonyul a többiekéhez, nem tudom meg.

A mutatók mellett dimenzióként a csatorna médium, hely (ország) valamint a mobil/desktop eszközök közül választhatunk, ezekre bontott mutatókat hasonlíthatunk egymáshoz.

2. Kikkel hasonlíthatom össze a számaimat?

Az új riportok kellően szofisztikált módot nyújtanak az összehasonlítás kiválasztásához, hiszen tudunk kategória, terület és napi munkamenet (?nagyság?) alapján is szűrni.

A kategóriák az Érdeklődés riportokban (és a Google más eszközeinél is használt) már megszokott bontásban vannak, ami kellően részletes, így minden piaci szereplő ki tudja választani a számára legrelevánsabbat.

A területi választóban országra valamint régióra bontottan szerepelnek a helységek. Így lehetőség van például csak a mi méretünkkel megegyező budapesti konkurensek számaihoz hasonlítani a sajátunkat. 

A napi munkamenetek csoportokba vannak rendezve, így választhatunk napi 100 vagy akár napi 100 000-nél több munkamenetet elérő oldalakat is.

Ha kiválasztottuk a három szűrést, akkor a rendszer megmutatja hogy mennyi tulajdont tett bele az összehasonlításba.

benchmark 2.JPG

3. Mire tudom ezt használni?

A most (újra)indult riportok nem lesznek napi szinten használva, hanem időszakosan (mi negyedévente javasoljuk) érdemes átnézni őket. 

Ezen túl még a következő esetekben vessük össze a számokat a sajátjainkkal:

  • Újonnan indult a honlapom/áruházam, így nincsen múltbeli adatom amihez viszonyíthatok.
  • Fejlesztés előtt áll a honlapom
  • Fejlesztésen van túl a honlapom
  • Hosszabb távú tervezést csinálok
  • Értékelek egy hosszabb időszakot (éves, negyedéves értékelés)
  • Értékelek egy aktív időszakot (karácsony, főszezon)

A várhatóan nem túl gyakori használat ellenére nagyon hasznosak a riportok, hiszen pont azt a viszonyítási alapot szélesítik, ami szükséges egy marketinges számára a teljesítmény értékelésekor.

Jó analizálást mindenkinek!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://webanalitika.blog.hu/api/trackback/id/tr756708469

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása